Piskóta – a sütik királynője

piskóta világszerte népszerű, Európából származó sütemény, mely tojásból, lisztből és cukorból készül, könnyű tésztájú, melynek ruganyos, könnyed állagát a felvert tojásfehérje biztosítja. Bár eredetileg búzalisztből készül, ételérzékenyek alternatív lisztekből is elkészíthetik, például zabpehelylisztből

Elkészítése: A legegyszerűbb alaprecept 1:1:1 arányban tartalmazza a hozzávalókat: tojás, liszt, cukor. Pl. 6  tojáshoz 6 evőkanál liszt, és 6 evőkanál cukor szükséges.A  tojássárgáját cukorral habosra kell keverni, a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verni. A habot vigyázva keverik a tojássárgájához, majd rászitálják a lisztet és fakanállal óvatosan beleforgatják, nagy, félköríves mozdulatokkal. Ha egy evőkanál liszt helyett a tésztába egy evőkanál keményítő kerül, magasabb lesz a piskóta. A tepsit sütőpapírral bélelik, majd előmelegített sütőben 180 fokon kell sütni a tésztát úgy 25 percig. A tészta összeesik, ha közben kinyitják a sütőajtót.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük