Grízes mézes Andrea konyhájából

Pazar grízes mézes süti, mely kihagyhatatlan hétvégi desszert, és eper-szezonban is aktuális. Elkészítésének igen sok válfaja van, válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat.

HOZZÁVALÓK:

  • Mézes tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 4 ek. méz
  • 15 dkg margarin
  • 1 db tojás
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • Krém:
  • 1 liter tej
  • 10 ek. búzadara
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín vagy hulala hab
  • Epres réteg:
  • 25 dkg eper ( friss vagy fagyasztott is lehet )
  • 2 ek kristály vagy barna cukor
  • 20 gramm eper ízű pudingpor
  • 1 dl eper ízű szörp

ELKÉSZÍTÉS:

Először is a mézes tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, majd négy részre osztjuk. 25×35 cm- es sütőpapíron kinyújtjuk a tésztákat, villával megszurkáljuk. A sütőt melegítsük elő, majd 175 fokon, 7-8 percig sütjük egyenként a lapokat, óvatosan, világosbarnára készítjük el.

A krémhez a tejben, a cukorral lassú tűzön megfőzzük a búzadarát. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt tejbegrízhez keverjük. Két felé osztjuk a krémet. Az epres réteghez, az epret a cukorral pár percig lassú tűzön főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd a szörpben elkevert pudingporral besűrítjük.

Süti összeállítása: Alulra kerül egy mézes lap, majd a krém felét rákenjük, erre ráhelyezünk egy mézes lapot, ezt követi az epres réteg, majd újabb mézes lapot helyezünk rá, rásimítjuk a krém másik felét, és végül ráhelyezzük a negyedik mézes lapot. Pár órát pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak, a tetejére porcukrot szórunk. Óvatosan szeleteljük.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük